Linda Dyplin

Från +140kg till 70kg utan operation

Hur jag gått tillväga....

Publicerad 2015-02-25 10:22:16 i

Hur jag gått tillväga med min viktnedgång.

För 4 år sedan vägde jag 124kg när jag blev inskriven på mödravårdscentralen under min första graviditet. Under de 9 månaderna gick jag upp till 139kg. 
När Kevin föddes gick jag inte ner något efter som många andra gjorde. Utan efter en kort period tickade vågen uppåt igen och snart var jag över 140kg. Han föddes den 23 feb -12. Hela den sommaren gjorde jag inget åt vikten heller, så vet ärligt sagt inte hur mkt jag vägt som mest. Något på 140kg är det iaf. I november -12 började jag på gymmet men brydde mig inte om kosten något speciellt. Ville iaf gå ner alla gravid kilon innan vi ville skaffa ett till barn. Och då jag inte brydde mig om att ändra i kosten gick vikten mycket sakta ner. I juni -13 plussade jag igen med Eleanor denna gången. Vid denna inskrivningen vägde jag 125kg. Vid förlossningen vägdes jag in på 137kg. Och dagen efter hon föddes och vi skulle åka hem stod vikten på 132kg detta var då den 9 april.
Efter det rasade gravid kilona av. Och det var nog det som motiverade mig att en gång för alla ta tag i vikten. Så den 1maj -14 bestämde jag mig för att ändra min kost, jag började räkna kalorier, då var det max 1600kcal per dag. Vikten den 1 maj var 125kg.
Jag minskade ner kraftigt på kolhydrater, med andra ord så valde jag bort pasta, ris och bröd. Potatis åt jag fortfarande men inte varje dag. 
De 3 första månaderna var jag stenhård och inget onyttigt slank ner. Sen började jag ha lite fusk på helgerna för att detta skulle hålla i längden. Även där i maj - juni något började jag ut och gå varje dag, i början var det minst 3 km om dagen för att det skulle klassas som en godkänd runda, ökade detta sen till närmare 5 km om dagen. Och efter ett tag la vi även till att 1mil skulle gås minst en gång i veckan. Var ju en promenad på nästan 2h. Oftast var hela familjen med så varsin barnvagn och promenadskorna på. I aug/sep någongång där bestämde jag mig att innan året var slut ville jag kunna klara springa 5 km. I början klarade jag knappt av 500m innan det kändes som om att lungorna skulle sprängas. Så för att fånig ett bra schema på detta startade jag hjälpen i appen runkeeper där det finns ett bra schema för hur man lär sig springa 5 km. Var båda intervaller, powerwalks och lugna jogging rundor blandat där i. Och det gick fortare än jag trodde att faktiskt bygga upp sin kondition och lära sig springa, så låg före i schemat och inom några veckor klarade JAG att springa 5 km. Tro mig det var en underbar känsla. 
Men sen kom hösten och regn och rusk med kyla, en promenad/löptur var allt annat än lockande så skaffade gymkort på Nordic wellness. Bestämde då att träna 5 dagar i veckan. Och då även börja med vikter och styrke träna. Har kört med detta samt räknat kalorier med dock ett uppehåll  (oktober till december ) för att testa mig själv då detta är en hel livsstils förändring så måste man lära sig hur och vad man skall äta utan att väga maten varje dag. Det gick faktiskt bra, viktnedgången gick inte lika fort men vågen gick nedför iaf.

1 Jan -15 började jag räkna kalorier igen. Då stod vågen på 98.2kg, gick jätte bra i början med både kost och träning med sen blev jag sjuk så i dagsläget har jag ej tränat på 3 veckor förutom någon enstaka promenad när jag känner att jag klarat av det. När träningen inte sköts har jag även tyvärr misskött kosten mer. Men börjar äntligen känna mig bättre så tänker försöka börja lite smått igen med träningen och känna efter. Har förkylnings astma som försvårar det lite mer då medicinen inte är helt optimal och hjälper som den borde. Men jag tänker inte ge upp.

Har även fått en inbjudan till klassåterträff den 1 maj och det är då på ettårsdagen av mitt nya liv och viktnedgång, jag hoppas och ber att jag skall klara av att gå ner 10kg tills dess. 
När alla räknar är betalda nu så skall vi se vad vi har att röra oss på för att kanske även införskaffa ett löpband hemma så jag kan börja träna 2 gånger om dagen, ett löppass på morgonen när jag är hemma själv med barnen ( har ingen syskonvagn så kan ej gå ut med dem båda själv) och sen köra ren styrka på gymmet på kvällen. 

Med hjälp för att räkna kalorier har jag använt mig av appen myfitnesspal som jag själv tycker är kanon och motiverande. Och jag använder även ett pulsband för att ha koll på hur många kalorier jag förbränner under träningen. För mig är det en extra morot och drivkraft. Har satt som mål att jag minst skall göra av med 500kcal per pass och helst mer men inte mindre.

Hoppas detta kan ge lite insikt i hur min vardag ser ut och kanske hjälpa till lite :)

Om

Min profilbild

Linda Dyplin

Hej! Linda Dyplin var namnet! Jag har gjort mitt livs största resa, först fått två underbara barn, gift mig med mannen i mitt liv och gått ner över 60kg utan operation! Vid -61kg tog jag hjälp av coach med kost och träning den sista biten. <3

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela